5 veckor sedan.....

valparna låg och sparkade i sina mammors magar och nu äter de både välling och torrfoder, skäller, leker och härjar runt i valplådan. Otroligt så snabbt tiden gått ! Om ett par dagar kommer valpintressenterna hit på öppet hus, håll tummmanra för fint väder!

Igår tog Dali sitt viltspårchampionat. Har vi lagt 4 träningsspår totalt så är det inte mer, en härlig hund som fattade med en gång vad han skulle göra. Sedan så har vi aldrig övertränat hundarna utan har de bara förstått så har vi anmält till start, tror inte riktigt på att man skall träna , träna och åter träna på viltspår, och tja det har ju gått bra, annat kan man nog inte säga. Alla våra 6 hundar som nu är hemma, även bichonen är ju Svch !

Idag fick jag sms från Sverre i team kask, friåkare och en förgrundsfigur i skidåkarvärlden. Jag ringde upp för jag lyckas aldrig korta ned mina sms till en vettig nivå....han var jättetrevlig att tala med. Han skall i nästa vecka ta med sig Sofie och Tomas på en skidåkardag i Riksgränsen vilket var Sofies 18-årspresent. Verkligen en "once-in-a-lifetime" upplevelse.
De flyger dit på torsdag , bor sedan där och åker skidor ända till söndag kväll.
Sverre och hans teampartner Kaj är sådana där som kastar sig ut för backar och raviner som borde vara helt omöjliga att ta sig ned i, är med och filmar i skidfilmer och är helt sanslöst våghalsiga. Hans teampartner Kaj skulle också vqrit med men han skadade sig i Alaska. Jag är inte förvånad, jag hade brutit alla ben för länge sedan om jag vågat åka i samma typ av backar som dessa två killar. De åker som sagt skidor över hela världen året om i princip, ja de lever ju på det helt enkelt. Och modiga eller kanske helt crazy det är nog hårfint...

Jag var med Jennifer och Sockan på so-su bk där de går på agilitykurs. Under tiden passar jag på att gå en långsväng med hundarna och sedan tränar jag lydnad med Olivia, kanske vi får för oss att tävla framöver , man vet ju aldrig?
Stella går ju på jaktkurs med Tomas och skall starta till helgen nere i Vingåker.

Vi har också varit i Kristinehamn och parat Millie vår bichon frisé tik som vi har "på foder". Vill allt sig väl så har vi snart ett gäng med ulltussar hemma i slutet på juni. : ) Men det blir sannolikt vår sista kull bichon frisé då vi inte vill ha fler hemma pga pälsvården. Det tar för mycket tid i anspråk, tid som vi hellre ägnar åt hundpromenader. Rasen är oerhört trevlig, men goldisarna och welshen behöver så mycket aktivitet att tiden inte finns även till noggrann pälsvård som bichonerna behöver. Sockan är ju sedan ett år tillbaka helt nedklippt utöver huvudet, men egentligen tycker jag inte man skall ha en bichon om man inte kan hålla dem fina i pälsen och inte klippa ned dem som vi gjort heller. Men jag ursäktar mig lite med att vi faktiskt haft henne fin i 11 år och haft henne bichonklippt så nu på ålderns höst så klippte vi ned henne. Fick höra att hennes mamma blev 15 år och med tanke på att Sockan är 12 och går agility och är hur pigg och ungdomlig som helst förvånas jag inte.

I övrigt så är det som vanligt fullt upp hemma hos oss, mycket studentplanering och prat kring dettta så klart. Alla studentbjudningar är i full gång och ena festen efter den andra avlöser varandra. Mösspåtagning är det på valborg för Sofies del, hon är så fin i sin studentmössa !

"Team Yellows" 4 veckor gamla.
på väg att klättra över valplådan !!

på väg att klättra över valplådan !!


gott med lite välling oxå med hela kroppen....!

gott med lite välling oxå med hela kroppen....!


Härligt valpliv !

Nu var det ett tag sedan jag skrev i bloggen, mest beroende på att jag jobbat hela helgen på SKK:s utställning i Västerås, och det är en hel del förberedelser innan med att planera vad som skall med, packa, åka dit och bygga hela montern, packa upp, räkna, prismärka....ja Henrik och jag som jag arbetade tillsammans med jobbade "typ" 35 timmar fredag-söndag....och så har det nu sedan jag kom tillbaka varit att ordna med redovisningen och packa upp.Men det var som vanligt bara skoj. Tomas tog så klart hand om valparna och alla hundarna med god hjälp av Sofie. Undrar just hur det blir om Sofie skall åka till Glasgow för att studera till psykolog i höst....kommer inte bara sakna henne för att hon är vår dotter utan hon är ju många gånger till stor hjälp oxå. Men det är väl som för alla föräldrar, man måste inse att de börjar bli vuxna nu, hon är ju som sagt över 18 år. Valparna växer med kanonfart och det är så härligt att vara hos dem då de kommer glatt viftande på sina små svansar och bara nosar på oss och visar att de är glada att träffa oss. Vi har bestämt dagar för öppet hus och skickat inbjudan. Jag tror mig veta att ni kommer ha en härlig stund med valparna och sedan sannolikt längta lite mera efter just er valp!

1:a till Dali

Idag gick Dali viltspårsprov, denna gång ett ordiarie och nu fick han åter en etta. Härligt! Han kom ju hit i December och har redan på bara 3 starter blivit godkänd varje gång, en i anlagsklass och nu 2 första pris i öppen klass. Och vi har aldrig ens lagt ett fullt spår på träning utan bara 2 kortare spår som legat full tid innan han fick starta. Men han har fattat vad det handlar om så det verkar vara att bara "tuta & köra" .

även welsharna har öppnat ögonen och får upptäcka att de inte är själva !

även welsharna har öppnat ögonen och får upptäcka att de inte är själva !


Numera kan Mandy sitta o dia emellanåt

Numera kan Mandy sitta o dia emellanåt


"gångträning"
ser väl inte ens bekvämt ut?

ser väl inte ens bekvämt ut?


lite av varje

Idag har vi varit bjudna på 60-års "kalas". Det är min bror Janne som blivit så gammal ! Vi var på Såstaholms värdshus och åt 5-rätters middag.
Så gudomligt gott allting var!
Vi var uppåt 20 personer, de flesta känner jag lite sedan tidigare och vi hade en alltigenom trevlig kväll.
Jag höll t o m ett icke planerat tal till min storebror. Under middagen kom jag liksom att tänka på så många saker som hänt genom åren och satt och mindes tillbaka till då jag var liten. Jag mindes att jag fick veckopeng av honom, hur många småsyskon får det? Tacken jag gav var att spola ned hans suddgummin i toaletten, bryta upp låset till hans rum och att alltid vilja vara med då han hade kompisar hemma, hm...det var nog inte särskilt uppskattat..... Så jag tackade min bror för att han hade haft stort tålamod med sin lillasyster, och tror nog att ålderskillnaden mellan oss inte är så dum, jag har ju gjort likadant själv, det är ju 10 år mellan Jennifer & Sofie oxå.

Jag uppskattar verkligen vår f.d. dagmatte Maggan för att hon kom hem och tittade till valparna och gick ut med hundarna åt oss då. Jag litar på Maggan till 100% så det känns alltid så tryggt att lämna över til henne.
Jag ville inte att de skulle vara själva för länge utan tillsyn.
Hon sade att hon blev så sugen på en valp....ja vi har faktsikt en goldentik och en goldeldenhane otingade än så länge.....

Efter middagen på Såstaholm åkte vi hem till Janne & Helene för tårta och paketöppning. Av oss fick han biljett till Kylie på Globen samt biljetter till den Engelska föreställningen av Mamma mia som kommer i höst.En musical som jag sett 2 gånger i London och som varit helt fantastiskt bra, trots att jag egentligen INTE är en abbafan. Men....musicalen älskade jag , och nog var man lite stolt att vara Svensk då publiken stod upp och sjöng med i den engleska musicalen i London!

Vad har hänt mer? Jo Sofie har gjort testjobb/utbildning på Grönan ett par dagar och skall vara där även imorgon. Hon har sökt jobb där och då börjar det alltid med en sådan här helgutbildning.Det var 700 sökande och de låter 140 gå på denna utbildning, så det kan hon ju vara glad över att kommit så här långt. Men jag är inte så säker på att hon kommer välja det ändå om kanske hon erbjuds sommarjobb på mäklarfirman hon jobbar på under helgerna nu på skolterminerna.

Sofie har även tackat ja till platsen på universitetet i Glasgow. Hon har kommit in på psykologlinjen, men det är 5 år i Skotland.....jag både vill och inte vill även fast jag inser att det är klart hon borde...men ändå 5 år känns långt fram

Och för alla vi som trodde att nu var det väl ändå så att allt tokigt med hundmammor o valpar borde vara över...men icke...igår (fredag)hörde vi att en av goldenvalparna rosslade då han andades......på kvällen åkte jag till djursjukhuset, jouravgifter och oförsäkrad valp till trots....veterinären kunde höra samma rosslande. Han hade dock ingen feber. Så en spruta och sedan vetramoxin som han skall ha bara 0,3 mg av, och det är inte mycket det!
Men faktum, bara ett dygn efter har det slutat, så det känns ju toppen att han redan är bättre. Nu skall han dock äta pastan i 10 dagar framåt.Men det var vår planerade mysmiddag i tv-soffan den fredagskvällen som slutade med att jag satt på djursjukhuset istället....ja så är det att vara hundägare och i synnerhet uppfödare, allting kan hända!

Nu har även welshvalparna öppnat ögonen, de blir 2 veckor på onsdag, goldenvalparna 2 veckor söndag.Hög tid att sova......

En ny värld har öppnat sig!

En ny värld har öppnat sig!


Nu händer det saker !

Igår kväll såg vi att en av welshvalparna faktiskt var uppe och gick! Från att ha krupit långsamt,sedan hasat sig fram var den sistfödde hanen uppe och provade att gå. Han tog två steg, sedan ramlade han omkull och så ett nytt försök, ett par steg och ja så testade han sina ben några gånger. Det är så gulligt när de tar sina första steg. Och han var klart först! Tidgt faktiskt, bara en vecka gammal.
Idag på morgonen hade goldenvalparna börjat öppna sina ögon! De blir så söööööta då. Mera personliga på något vis. En av tikarna, den sistfödda hade öppnat sina ögon helt och hållet. Se foto. Snart blir det nog liv och rörelse i bägge valplådorna när de både kan gå och öppnar sina ögon.

Det är viktigt att vila!

Det är viktigt att vila!


ibland går det troll.....

Ni som vet, vet ju att Olivia drabbades av livmoderinflammation då hon gått dräktig (?) i 7 veckor. Igår vad det Mandys tur...suck...men efter inrådan av veterinär är hon nu satt på antibiotika. En del får i sig bakterier i samband med en förlossning och det är väl sannoklikt vad som hänt.
Och valparnas sporrar fick vi åka och göra om igen på flera av dem, det blev inte bra på alla första gången. Så alla ni som bara tror det är mysigt att vara uppfödare.....det är det inte alltid som ni nog kan ana !! Massa saker kan hända med många oroliga timmar innan det i bästa fall löser sig. Men jag försöker se det som erfarenheter även om man ibland kan känna att man inte vill ha alla erfarenheter.....
Valparna mår i alla fall bra och ökar fint i vikt. Goldenvalparna hoppas vi snart skall öppna sina ögon, brukar vara omkring 10 dagar gamla då.
Någon av dagarna 1-4/5 planerar vi öppet hus för er som skall ha en valp från oss. Vi återkommer lite längre fram med exakt dag och tid, men det är ju långledigt de här dagarna, i alla fall för de flesta av oss och valparna är då tillräckligt stora att tittas på och umgås med i förhoppningsvis fint väder med lite fika i trädgården.
I går debuterade Dali i öppenklass viltspår och fick sin första etta! Känns härligt, nu behöver vi "bara" två ettor till så blir även han viltspårchampion. Vore ju kul om han hinner bli det innan vi registrerar valparna.

nya erfarenheter

I torsdags kom veterinären hem till oss för att ta bort sporrarna bak som flera welshar föds med. Alla hade det inte, men några av dem. Man bör ta bort dem innan de blir 3 dagar gamla för att bästa resultat skall uppnås. Det var en pärs kan jag lova för det ville inte sluta att blöda. Veterinären, hennes assistent och Tomas satt hela tiden upptagna med att trycka hårt för att stoppa blödningrna som inte riktigt ville ge sig. Jag ringde min kompis, en erfaren welshuppfödare som sade jag borde skaffa kalium....och det finns i princip inte att köpa. Jag erbjöds att åka till Uppsala för att hämta det, befann mig just då på södermalm....men fick tipset om att många gymnasieskolor använder detta i kemin. Vad gjorde jag då? Jo eftersom jag skulle passera en gymnasieskola på hemvägen ringde jag faktiskt dit och berättade om att jag behövde detta till valpar som annars riskerade att förblöda. Denne underbare rektor som dessutom hade varit kemilärare ställde upp till 100 %, lät mig komma dit och jag fick följa med in i kemisalen. Där hittade vi det jag behövde. Han var verkligen värd dagens ros!! Jag skall skicka honom ett fint foto på valparna då de blivit lite större och gulligare att titta på. Så hem igen och därefter kunde veterinären fortsätta med de andra valparna och det här var mycket mera effektivt än det de hade använt tidigare på dagen. Så slutet gott, allting gott, men det var ganska tufft det skall jag villigt erkänna! Nu dagen efter är allt som vanligt och man får lägga till det här som en uppfödarerfarenhet helt enkelt.
På kvällen var jag med Jennifer och Sockan på Mälarö bk där Jennifer börjat en kurs i Rallylydnad. Hon var den yngsta deltagaren , 9 år och Sockan var äldst, 12 år, men de var så duktiga och goa tillsammans. Jennifer var jättestolt över att det hade gått så bra, själv stod jag stilla i 1½ timme och höll på att frysa ihjäl. Men vad gör man inte för sina barn...?

Idag har både Kitty och Mandy fått gå ut en kortis i skogen ovanför där vi bor, det var nog skönt för dem att få lämna valplådan en kort stund och komma ut i det fina vädret.
På jobbet gick jag ned till vårt gym idag och tränade en timme. Vi har det så bra att vi får träna 1,15 timme i veckan på betald arbetstid och vi har ett eget jättefint gym. Jag har spelat in en cd med bra träningsmusik, och jag passade på idag då jag var helt ensam på gymmet att låta musiken flöda högt medan jag tränade alla muskler jag knappt visste fanns....det går konstigt nog bättre om man tränar till hög, bra musik.
En av våra valpköpare,(fodervärd) ringde och berättade att de hade blivit godkända i anlagsklassen på viltspåret idag. Kattis har gått kursen vi anordnat men det var hennes man Markus som gick själva spåret idag. Sååå kul !!! Men hm...ni andra som gått kursen, det är dax att starta nu!! Prova, det kan inte mer än misslyckas i värsta fall, men våga prova i alla fall. Fast några av er har ju förstås blivit uppflyttade till öppen klass så jag gissar ni anmält eller kommer anmäla nu under våren?
Vid sidan av allt hunderi håller vi på att försöka planera för Sofies studenbjudning samt inte minst vilka skolor hon skall söka till i höst. Det känns så viktigt att välja rätt. Tomas var på fest på sitt jobb ikväll, när han kom hem hade jag somnat i soffan, inte så ovanligt kan jag ju erkänna att jag somnar just där....

Ett härligt gäng!

Ett härligt gäng!


Vår rödvita kull!

Vår rödvita kull!


Drömkullen är född !!

Vi skojade med Mandy och sade att vi vill ha 2 killar och 4 tjejer för det är vad vi har tingat av bra familjer. Och vad fick hon? Jo precis 2+4 ! Helt suveränt! Allt har gått bra och enkelt och hon tar hand om dem precis som en duktig mamma skall. Första valpen anlände vid halv 3 tiden i natt, den sista valpen föddes halv 7 och nu klockan 7 verkar allting färdigt, men man vet aldrig, ibland händer det att en eftersläntare kommer, men vi har kännt igenom magen och tror att hon valpat klart för den här gången. Välkomna alla Guest-valparna.

Förresten..... vi har bestämt namn till bägge kullarna. Goldenkullen är vår L-kull. Och welshvalparna kommer få orter i Wales där rasen härstammar ifrån som namn. Och Mandy heter ju Guest forever så vad kan passa bättre än Guest in....Vi var på semester i bl.a. Wales i sommras, så fantstiskt vackert det var där! Goldenvalparna kommer att heta följande:Y. Lavender-Labyrinth, Lavender-Lantern . Lavender-Lodge samt Lavender-Luck för hanvalparna. Tikarnas namn blir Lavender-Lovestory, Lavender-Lady, Lavender Light o´love samt Lavender-Liquer. Enkelt så döps de i den ordning de är födda. Welshkullen skall då heta.: Guest in Cardiff samt Guest in Porthyrhyd för hanvalparna. (Stella och Olivia är förresten födda i just Porthyrhyd där kennel Trewater huserar.) Tikarna kommer få heta Guest in Ilanelni, Guest in Llanfair, Guest in Snowdonia samt Guest in Swansea.

Mandy kopplar av inför valpningen

Mandy kopplar av inför valpningen


Söt, eller bara söt!

Söt, eller bara söt!


Två dagar gamla!

Två dagar gamla!


Nu är vi på banan igen.......

Så typiskt när vi lovat att lägga in valparna och lite kring hela valpningen så lade bloggen ned ett par dagar för att byta "hotell". Detta medförde att vi inte kunde lägga in en enda ny rad eller bild. Men, som ni ser så fungerar det igen! Vad har hänt sedan sist hos oss? I fredags ringde jag en gammal vän sedan många år, veterinär(professor t.o.m.) Ann-Sofie Lagerstedt som är proffs på det här med allt kring valpningar för att rådgöra lite med henne. Hon tyckte att om inget hände på lördagen så skulle vi åka in och undersöka så att valparna mådde bra. Hon var då jag ringde på dag 67 från första parningen och dag 64 från sista, de går normalt 63 dygn ungefär. Till vår glädje var tempen nere på 37.2 lördag morgon så vi slapp åka till veterinären med henne.Vi trodde hon skulle valpa natten mot söndagen men icke...hon bara flåsade och höll oss vakna den natten. Tomas skulle ju sitta sekreterare på goldenklubbens fullmäktigemöte och eftersom det var en viktig position så hade vi ordnat en backup som skulle komma o hjälpa mig att valpa,Lillan vår vän ända sedan vi köpte Yellow och hon Gibbe från samma kull 1981. Vad händer då på söndagsmorgonen, jo Lillans tik var oxå på gång att valpa! Nån dag tidigare än beräknat. Så det var bara för Tomas att vackert lämna sent återbud. Tack och lov kunde han maila över handlingar och en reserv fick hoppa in i hans ställe. Exakt klockan 12 när mötet började kom den första valpen, en tik! Kitty valpade på snabbt och enkelt som hon gjort vid sina tidigare 2 kullar. Och slutresultatet ser ni här: 4 killar och 4 tjejer. De ökar fint i vikt & sover så förnöjsamt med sin trygga mamma som tar så väl hand om dem.
Vi har varit i kontakt med de flesta som önskat sig en valp från denna kull så som det ser ut just nu behöver vi bara ett hem till en tik, inte för att det inte finns intressenter men för att vi gärna vill ha någon som kommer vara tävlingsintresserad utöver att det skall vara en bra familjehund. Kanske även en hane ifall en familj inte kan ordna med sin ledighet.

Det är så fantastiskt att sitta vid valplådan och bara titta på de små, man kan sitta och njuta hur länge som helst egentligen.
Vädret har väl varit så mycket vår nu de här senaste dagarna, ljuvligt. Tog en 2 timmars promenad idag, men Mandy och Kitty var förstås hemma. Mandys temp har gått ned så det kan nog bli valpning när som helst. Jag tyckte förut att hon inte såg ut att ha så många valpar, jag backar på det nu. Nu tycker jag hon är rätt så stor faktiskt, skall kanske gissa på 6 valpar? Eller t o m något fler? Snart vet vi.....
1:a april idag ja, Jennifer ar lättlurad, jag sade att Kitty hade fått två valpar till och lillgumman gick förstås glatt in till Kitty och började räkna....dumma mamma !! Men är det 1:a april så är det. : )
Ett annat skämt som rörde till det i grytan ordentligt var att på ett forum på dvärgpinscherklubben hade man lagt ut ett fejkat pressmeddelande från SKK med loggan o allt att världsutställningen var flyttad till Danmark för att det blivit så många anmälda hundar att man inte skulle få plats i Älvsjö. Jisses så många som gick på detta, eller tänkte de inte alls på att det var den 1/4 ??

Ibland blir man jätteglad för mail, här är ett taget ur ett mail från en familj som redan har en goldentik från oss och som nu hoppas att Mandy får tillräckligt många tikar så de kan få en liten welshtjej oxå:

Blir det inget som passar oss just nu, väntar vi gärna. Det finns en anledning till att vi vill köpa valp av er. Som ni vet har vi haft en del hundar i vårt liv men aldrig från en uppfödare som varit så engagerad från dag ett. Detta känner vi är viktigt för oss!

Vi lovar Ann-C & Björn det här raderna värmde!

Lägger in lite valpbilder på Kitty och Dalis kull samt en skön bild på Mandy som visst tycker det e ok att ligga i sängen nu då hon är högdräktig!

RSS 2.0