semester med valparna och på jaktkurs med Mandy

Vi har varit några dagar i vårt hus i Sälen. Allihopa! Både hundarna, vi fyra 2-benta och inte minst valparna. Vi fick ta 2 bilar för att få plats, men det var ju ett utmärkt tillfälle för Sofie att köra långkörning nu när hon just fått körkortet.
Vi hade det oerhört lugnt och avkopplande med sköna promenader upp i backarna där vi i normala fall tar liftarna och åker utför. Klart jobbigare att gå uppför : ) Vi plockade blåbär och åt till efterrätt. Vi letade även efter hjortron, men kanske 20 stycken var allt vi hittade. Däremot färskt björnbajs...hm....det kändes som man inte ville gå alltför långt från bilen , lite otäckt är det allt för man blir nog lite lätt nervös om man träffar på björnar då man har så många hundar..
 
Flickorna fick rida på en islandsritt i fjällen. Egentligen skulle vi ridit alla 4 men de hade dubbelbokat så det fanns inte hästar så att det skulle räcka.Så det fick bli tjejerna som red ut på islandshästritt på fjället. De galopperade mycket och red i tölt. Jennifer har ju ridit ett par år så hon grejar det riktigt bra nu.

Pratade med Britta på kennel goldentail, och deras tik som de parade med Dali är dräktig. Ska bli skoj att se valparna sedan, de bor i Upplands väsby så det tar ju ingen lång tid att åka dit.

Nåväl, valparna är ju 6 veckor gamla nu och de är så sällskapliga. De har idag fått prova att gå lite i koppel för första gången. De äter bra och allting går helt enkelt jättebra och de är så goa allihopa. Ingen större skillnad i sättet på dem ännu, möjligen en som är mera otålig om han inte får precis som han vill, det talar han minsann om för oss allihopa- även de som sover!

Idag söndag har jag gjort nåt som var "skitkul". Jag tog Mandy med mig och gick på en jaktkursdag på Långtora fassaneri och Amir. Vi var 11 hundar/hundförare, pointer, weimaraner och vorsteh och så Mandy då som enda spaniel. Vi fick börja med jaktdressyr, dvs gå fot, möta varandra, tgå slalom mellan varandra, träna att sitta snabbt på visselsignal samt att sitta kvar medan vi flyttade oss bort ett tiotal meter från hundarna. Då sköt Amir skott så vi fick se hur hundarna kunde sitta resp ligga kvar.
Efter ett tag gav vi oss ut på promenad på en lång rad bland stora stenar som vi fick klätta över och hoppa emellan och ta stora kliv över, allt för att träna på att inte hundarna skulle dra i kopplet. utan mer eller mindre skulle de gå fot.  Det vart onekligen dagens motionspass. Alla hundarna fungerade väldigt bra ihop, inte en massa gruff eller liknande.

Vi fikade på Amirs gård, vattnade hundarna innan vi gick ut på fälten och tränade jakt. I början gick vi en och en och övade bland fåglar som fanns i markerna. Sedan fick vi även gå parvis. Mandy stötte säkert upp 5-6 fasanfåglar och jag blåste då i pipan så att hon tvärstannade. Jag var minst sagt imponerad över att det fungerade så bra bland alla riktiga fåglar. Vi har ju aldrig tidigare fått möjlighet att träna så här,mera på riktigt! Enda skillnaden var ju att det inte sköts några fåglar utan bara träna att stöta upp dem eller som för de stående hundarna träna på att ställa för fågel.
Intressant och lärorikt är det minsta jag kan säga. Vi höll på mellan 9-13 sedan avslutade vi med att sitta o fika och prata en stund så jag var inte hemma förrän bortåt 3. Men oj vilken dag, och jag var sååå nöjd med att Mandy stannade när jag blåste mitt bland fåglarna som flög upp precis framför henne då hon stött upp dem i markerna.

Hur kom jag då på detta med Amir? Jo jag såg ett tv-program tidigare i våras tror jag det var,om jägare som tränade och anordnade aktiviteter som hade med fågeljakt att göra. Jag såg att han använde metoder jag gillar, dvs bestämd när det behövs men däremellan väldigt mjuk och fin med hundarna. Det ger resultat och som sagt Mandy har imponerat på mig efter bara en kursdag med Amir. Tror han e från Iran och han har jagat med hund redan som barn då hans far oxå var jägare. Han har gott rykte om att vara duktig med hund och de tar även emot hundar både på privata kurser och att han tar emot hundar för träning som då får bo hos honom en tid. Jag kommer suga på karamellen länge, det var väl värt de 650:- det faktsikt kostade att vara med.

Kommentarer
Postat av: Anonym

hatar du mobbing eller bara tycker att det är helt fel okej bör du kolla videon i dethär inlägget... http://dumpamig.blogg.se/2008/august/mobbning.html där några killar total mobbar en ensam liten såkallad "emo" tjej

2008-08-10 @ 23:47:31
Postat av: Birgitta med Goldentjejerna

Visst är det underbart att se när hundarna får möjlighet att jobba med det som det var tänkt från början!

Vi såg finalen på Goldenspecialen igår och det är härligt att se hundar jobba och ta order från sina förare fast det skiljer c:a 100 meter emellan dem.

2008-08-11 @ 20:24:21
URL: http://www.famhalin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0