In i köket....

Först trodde vi inte det gick att ordna med bilder till bloggen då vår dator "hamnat på sjukhuset" men nu har vi via Sofies dator ändå lyckats, så ja här är helt enkelt lite nya bilder. Joline  som bara är 7 månader känner sig nog väldigt gammal och stor när hon ibland vill  vara barnvakt/lektant och på eget initiativ hoppar in till de små. de ser ju upp till henne o tycker nog hon är en intressant figur.
 
Vi har skickat inbjudan till öppet hus för er som skall ha en Mandyvalp lördag 9/5. Nu håller vi bara tummarna för fint väder så klart.

I helgen har vi haft besök av två blivande welshägare. Vi tycker och hoppas att vi har världens bästa valpköpare till våra valpar. Det har ringt/mailat massor denna veckan oxå och velat ha en valp så nu har vi plockat bort oss från  Welsh springerklubbens förmedling  till förmån för andra kennlar som kanske har eller väntar valpar ?
 
Valparna har fått flytta ned till vårat kök nu, vi tyckte de behövde mera sällskap nu då de blivit störe än de får uppe på Jennifers rum.  De är så nyfikna och inte ett dugg rädda att springa i köket nu då de fått tassa omkring på köksgolvet då våra blivande valpköpare varit här i helgen. Sötare och sötare blir de för varje dag. Lördag 9/5 då de är 6 veckor gamla kommer vi ha öppet hus för de som skall ha varsin valp från kullen. Tomas och Jennifer har då åkt till Gotland på hundutställning så Helena som har Mandydottern Nellie kommer hit o hjälper mig lite. Vi får hoppas på fint väder, även fast vårt kök är stort så blir det rätt så trångt om vi måste vara inne. Men å andra sidan...allting går ju om man bara vill = )På söndag skulle vi haft  ettårsträffen för våra Welshspringerspanielvalpar. Vi hade tänkt att alla skulle få gå viltspår, alltifrån ett kort intro. spår till  öppen klass för de som kommit en bit på väg redan. Sedan skuille vi haft ett årstårta = )  Men vi har fått ställa in.......för många återbud. vi får finna ett nytt datum så att alla kan komma, det e ju bara totalt 5 så vi kan ju inte ha valpträff för bara 2 av valparna.....nu satsar vi på nytt datum och  utgår från att det går bättre den gången. Jag talade med mandys ujppfödare för en tid sedan, han har lessnat på att anordna valpträffar, så många som tycker det skall bli så skoj och sedan kommer inga....och jag kan bara säga som så med facit i hand från de två senaste kullarna golden o welsharna börjar vi känna samma sak..... 
Så nu gäller det för er som köper våra welshvalpar som vi har nu att ni verkligen komemr till de två träffarna vi anordnar för vi vill kunna se vad som blir av våra valpar och 2 tillfällen på ett år borde man völ kunna avvara på valpträff. Men jag säger inte så mycket om welsharnas anledning till återbud, det finns absolut  skäl att inte komma, men det hade inte gjort nåt om vi fått veta det långt, långt innan, nu känns det trots allt lite sent att ställa in även fast vi nu gjort det ändå.

Vi har  anmält Jennifer till att springa minimaran. Visserligen tränar hon friidrott, men vi får nog träna lite extra med att jogga lite oxå så att hon grejar att springa minimaran. Hundarna får ju liksom upp sitt flås oxå eftersom de alltid följer med.

Sofie har kommit  hem från  Åre nu, hon hade en helt fantastisk vecka  och har då fått första delen av skidlärarutbildningen godkänd och klar. Tänk, lite stolt blir jag ju för min "lilla plutta", jag minns än idag hur knackigt det gick i början då hon gick i barnskidkolan uppe i Sälen samt här  vid Görväln på friluftsfrämjandets skidkola. Riktigt dåligt åkte hon de första åren om vi skall vara helt ärliga. Och nu då... utbildat som skidlörare så att hon är behörig att söka jobb som skidlärare för barnskidkolan och de  som inte ännu är avancerade åkare.   De hade 15 grader och sol i den fina snön i Åre och varje gång jag talade med henne i telefon hördes det nästan att hon log med hela ansiktet, så helt underbar vecka med andra ord.

I fredags var jag ute vid graven och satte en blomma. Mamma skulle ha fyllt 81 år om hon hade levt. 18 år sedan hon lämnade oss, jag önskar många gånger att hon hade kunnat vara med några år till, blev ju bara 63 år. 

Idag fick Tomas plötsligt så ont i magen så han valde att åka till akuten på Danderyds sjukhus. Det visade sig vara njursten. Så nu blir det visst röntgen om ett par veckor o fram tills dess några tabletter. Men var det någon som trodde han åkte hem och vilade efter akutbesöket? Nej....så klart att han åkte direkt till jobbet och jobbade vidare fram till klockan 23. !

Valparna har redan blivit 3 veckor gamla!

Vi har haft härliga helger, både denna och förra då vi tagit våra fyrbenta kompisar med oss till skogen, vi har tränat apportering, lagt viltspår, tränat lite lydnad och ätit medhavd lunch i skogen samt givetvis gått en skön promenad hela familjen.  Och jag njuter av alla vit -& blåsippor, då är det verkligen vår, min favoritårstid  = )

Veckan som varit har gått så snabbt, tänk om man alltid hade bara 4-dagars veckor!

Sofie har åkt till Åre nu, hon skall gå en veckokurs inom SLAO för att utbilda sig till skidlärare. Jag hoppas hon får en härlig vecka med massor av skidåkning. Kursen var fulltecknad så de är 20 stycken som utbildar sig där nu under hela denna vecka.


Det är helt otroligt vilka trevliga och vettiga valpköpare vi har fått till vår kull welshvalpar. Precis sådana familjer som vi är säkra kommer passa för en welsh. Senaste dagarna har vi fått jättemånga trevliga samtal och mail från valpintressenter men nu skickar vi dem till anda kennlar. Bl. a. Ola som jag ju köpt Mandy ifrån.

Väldigt intressant är att kategorin av familjer som vill ha welsh resp golden är olika. Welshköpare söker en sportig, aktiv hund i behändigt format som ändå inte är för liten. Goldenintressenter söker en snäll, barnvänlig hund som är lätt att ha. Oftare än på welsh vill de ha tikar för att de är lite lättare.... ( ? ) Lärorikt för oss som uppfödare och väldigt intressant. Jag måste erkänna att jag blir gladare åt de som säger de vill ha en aktiv hund att göra något tillsammans med och att träna en de som vill ha en golden för att de är snälla och lätta.....Kanske för att vi själva jobbar och tränar med våra hundar och vet att en hund mår så mycket bättre om de får ett aktivt liv än de som bara får nöja sig med promenader.


Jag har tränat lite lydnad med Stella nu, det känns som att det bara är lite finjusteringar kvar innan det är dags att anmäla henne till lydnadsprov klass 1. De har ett i Kista i början på juni, känns som att det kanske skulle kunna vara lagom att debutera då. Hon har just löpt så det finns inget löp som kommer hindra oss från att tävla då.


Igår hade vi valpträff för Olivias valpar. Det tråkiga i det var att en del inte kom. Ett par lämnade inte ens återbud!  Och en tredjeskulle byta till sommardäck! Ja, vad säger man?

Vi har alltså bara två träffar att inte prioritera detta är så tråkigt, inte bara för oss utan för de som faktiskt vill komma för att se kullsyskonen. Känns som att alla är vi ju viktiga bitar i ett pussel och det hördes verkligen på  flera av de som kom igår att de var besvikna att inte alla var där! Och för oss som nu är intresserade av att följa upp kullen så känns det så tråkigt.
Det är väl ingen som betvivlar att vi själva har massor att göra med både två döttrar, 7 vuxna hundar och 6 valpar, men ändå vill vi ju gärna ha de här träffarna för allas skull och då blir besvikelsen så stor när en del prioriterar bort det. Visst kan det hända allvarliga saker eller att man är bortrest eller så, men så var det ju inte! Jag önskar att alla som inte kan prioritera de här 2 träffarna köper sina valpar från andra kennlar som inte anordnar träffar så kan de som är intresserade av att komma köpa från oss istället.

Det är ju inte så många kennlar som anordnar träffar och då vill vi ju att de som prioriterar detta köper från oss och att de andra inte köper av oss helt enkelt. Jag tycker det är hedrande att maggan som har sin andra hund av oss och Therese som tillsammans med sin mamma har 3 hundar från oss kommer på varje träff ifrån Strängnäs. Inte för att de behöver titta och lära sig nåt om trimning, de kan de redan, men för att se och träffa kullsyskonen! Och förra kullen hade vi t o m två familjer som kom hit till träffen från Åland där de bor. Det känns mycket roligare att anordna träffar sådana gånger helt enkelt, annars finns ju risken att man även som uppfödare tröttnar på att lägga tid och engagemang om flera bara väljer bort de här 2 träffarna som vi anordnar första året.


Våra valpar är väldigt jämna i vikt och storlek. Idag har de fått första vällingmålet. De nosade lite först, smakade och slickade i sig lite grann. Några klev i vällingen och någon lade ena framtassen i och provade att bada bara ena tassen i vällingen. Men nyfikna var de verkligen allihopa. Det brukar bara ta ett par gånger innan de börjat förstå mera hur man lapar i sig välling utan att bada i hela vällingskålen.


     
Har fått sätta på fästinghalsbanden nu, de äri farten de här äckliga småkrypen! Jag skall också ta en egen fästingspruta imorgon. Vi får det utan kostnad via företagshälsovården så jag skall ta min påfyllning imorgon.
På kvällen skall jag skjutsa Jennifer och kompisen Emma till friidrotten som nu påbörjar utomhusträningen. Passar på att under den 1½ timmen jag är i Hässelby träna lydnad med Stella samt gå stavgångspromenad med alla hundarna, utom Mandy som får vara kvar hemma hos sina valpar.


Valparna är ju dryga 3 veckor gamla nu och vi har klippt deras klor en gång/vecka, men annars är det ju inte så mycket jobb med dem ännu, mest bara att pussa och gulla lite med dem, men de utvecklas fort ! På morgonen då man kommer in till dem efter att de sovit så viftar deras små svansar och alla kommer fram för att nosa och buffa lite på oss, ja vilken förmån att få ha dem så här!


Utkast: 2 veckor ...

2 veckor gamla!

Våra goa fina valpar har nu hunnit bli 2 veckor gamla redan. De är så härligt massiva att ta i, allihop faktiskt. Jämna och fina. Den minsta väger 1100 och den störste 1275. Den näst största, 1245 är faktiskt en av tikarna.

Under nästa helg är det planerat för besök av ett par valpintressenter som inte hann komma hit innan valparna var födda. De som vi redan träffat kommer givetvis också att snart få komma hit, men vi tror det är roligare för dem att träffa valparna när de blivit lite större och roligare att titta på. När de är så små som 3 veckor bara orkar de inte vara vakna särskilt länge.


Valparna har nu alla öppnat ögonen och kan nästan gå, jag brukar sitta och gosa med dem och bara kolla på dem i valplådan och njuter av denna förmån att få följa en valpkull så här,

Svårt att slita blicken från dem helt enkelt........

Hane omärkt:

   

Hane nacke:

 

Hane rygg:

 

Tik omärkt:

 

Tik nacke:

 

Tik rygg:

 


I veckan som var så var jag iväg på spinning en kväll och red en annan kväll. Det är onekligen så att jag gärna vill hinna med sådant här också så jag inte bara har hund 24 timmar/dygn.

Jag vart även bjuden på middag på Gondolen av en av cheferna på if...vi var 7 stycken och hade en trevlig kväll, fantastisk utsikt därifrån .


Förresten så fanns artikeln om oss på Kennelklubben med i söndagsbilagan av Expressen. De hade valt en hel halvsida för mig tillsammans med Mandy och Dali! Inte så ofta man hamnar så på en färgbild i Expressen minsann = )

Vi hade inte mindre än 17 olika hundar i soffan eller precis nedanför på fotot, ganska fantastiskt egentligen att de accepterade varandra trots att de faktiskt inte känner varandra hundarna, några kanske, men inte mina eftersom jag ju går hem efter lunch och inte går på lunchpromenaderna som en del av de andra gör. Men de var alla jättelugna och fina och bilderna vart riktigt bra.


Idag fick jag mail från en av våra valpköpare, hunden Nova d v s Yellows Garden Gossip som blivit viltspårchampion idag. Vi blir så himla glada för när våra valpköpare aktiverar sina hundar, att det dessutom kan leda till ett championat gör knappast saken sämre. Jätteskoj helt enkelt! Och fler är på gång vad vi vet....


Vi har påbörjat viltspårträningen med Joline och kommer anmäla henne till anlagsklassen så snart hon fyllt 9 månader vilket är åldersgränsen för att få starta i viltspår. Imorgon skall hon få gå ett ganska långt spår har vi tänkt.


Imorgon skall jag fintrimma på Dali och Olivia som bägge skall ställas ut i Kista. Tyvärr har Dali fällt en del, men han har ändå så pass att han får duga tycker vi. Stella löper nu på dag 11 så vi har för säkerhets skull separerat dem år nu på natten. På dagen idag har det egentligen inte märkts något, men jag vill inte vakna på morgonen av att de parar sig precis så för säkerhets skull så delar vi på dem under natten.


Idag tog Sofie med sig lillasyster Jennifer samt Olivia och Kitty och tog sig in kommunalt till Djurgården. Där promenerade de hela eftermiddagen, inte mindre än 2 mil blev det!

Olivia och Kitty var trötta men väldigt nöjda. Vilken bra aktivering med både pendeltåg och buss. Men det hade inte varit några problem alls.

Vi vet att flera av våra kommande valpköpare är intresserade av lite bilder på valparna. Så vi har idag fotat varje enskild valp så att ni kan få se hur fina de är!


Karin som äger pappan kommer ev. att komma hit från Ängelholm för att titta på valparna, givetvis inte bara för att se dem, hon har sina barna och barnbarn att hälsa på samtidigt, men det vore så klart väldigt skojigt om hon ville komma och träffa våra Kryddan-Mandy valpar.

Karin har ju kikat på flera av Kryddans valpar så det skulle vara skoj att höra vad hon tycker om våra valpar.


Vi är så tacksamma över det fina resultatet från Mandys första valpkull. 4 är röntgade och ögonlysta och alla utan anmärkning! Det glädjer oss för det förekommer ju trots allt en del hd på rasen.


Man pratar mycket om s.k. hd index vilket på prov skall införas på 5 raser inom SKK nu till hösten. Om det vore så att det varit så på welsh så kan man nog säga att den kullen vi hade borde haft bra poäng. Både Mandy och Edvin kommer ur helt friröntgade kullar. Och ännu bättre blev ju hd indexen nu då 4 av 4 möjliga är friröntgade.


Idag var vi förresten ganska duktiga Tomas och jag, medans tjejerna var i stan rev vi ut hela garaget, sopade rent, slängde en massa som bara blivit liggande och dammsög på hyllorna i garaget. Så bra att rensa ur så där noga ibland, för man har ju en förmåga att samla på sig en massa onödiga saker i garaget. Kollade just grannens då jag gick förbi, där kommer INGEN BIL in i alla fall.......Men jag tror det fenomenet inte är så ovanligt att garagen blir till förråd istället. Men som sagt för egen del har vi nu gjort iordning så att jag kan köra in min honda civic.


Brorsan Janne fyllde 61 år idag, vi sjöng ja-må han-leva så det bara dundrade i telefonen, men han var i Östersund hos sina svärföräldrar så vi var ju tvungna att sjunga högt så att han kunde höra ända dit upp....skoja bara....

Överst på hans önskelista från oss var datasupport av Tomas. Jannes data strular en hel del och Tomas är ju ganska duktig så han önskade sig helt enkelt den hjälpen under ett par timmar någon kväll. Och så är det väl när man blir äldre, man har ofta svårt att komma på vad man önskar sig, det man behöver har man ju oftast redan köpt.....


Redan en vecka!

Jag tittar på de små och inser vilka livskraftiga, starka valpar det är vi har här i lådan. De är maffiga, har  gått upp jättefint, från att ha en iof bra födeslevikt på upp till 400 gram har de största redan börjat närma sig kilot ! Det visar att mamma Mandy verkligen ger dem mycket mat att äta.
De tar sig fram i lådan med en sådan kraft, går inte att jämnföra med goldenvalpar och det  är väldigt intressant och lärorikt för oss som uppfödare.
Jag minns just att jag reagerade på att de var så "mycket mer" i Mandys förra kull och det var alltså ingen tillfällighet, det är samma med de här valparna.
Deras teckningar är så personliga, en av dem har en liten prick på ett i övrigt vitt lår, ser så roligt ut och blir ju väldigt personlig, en bra id-märkning. = )Två familjer som var här innan Mandy valpade har redan betalt in handpenningen för sina valpar, jag tror de har mycket trevligt att se fram emot då de kan vara helt säkra på att få hem en härligt go´ "röd-vit" i slutet på maj. Några andra skall vi träffa när valparna blivit tillräckligt stora och börjat äta själva vilket jag tycker normalt sett är det tidigaste man kan få komma.
Lite märkliga återbud har vi fått, tyvärr. En som köpte en cockervalp istället, nåja,....en som vart så förtjust i våra golden då de var här att de valde den rasen istället , iof smickrande att goldisarna gjorde ett så positivt intryck men hade jag fått råda hade en welsh passat mycket bättre för den familjen! Och till slut det märkligaste...det visade sig att en kvinna hade tingat på inte mindre än  minst 4 kennlar samtidigt!  Jag vet inte om hon inte förstått att vi uppfödare faktiskt talar med varandra? Och man skall väl ändå inte tinga valp på flera håll samtidigt, i vart fall inte hos så många, hon blev inte populär hos oss uppfödare kan jag väl säga när vi upptäckte att hon satt upp sig hos åtminstone 4 uppfödare  och hur många fler vet vi inte?
Jag undrar verkligen...., men tror folk inte att vi uppfödare talar med varandra???Våra valpar är i alla fall helt underbara och man ler inombords då man ser Mandy pyssla med dem med sådan kärleksfull omsorg.
Hon är så söt Mandy för trots att hon är världens bästa mamma kan hon inte slita sig från att åka bil, det bästa hon vet Så snart man öppnar ytterdörrren och skall gå ut och rasta henne rusar hon fram till bilen i hopp om att få åka en liten sväng. Jennifer var på födelsedagsfest bara 5 minuters bilväg från oss så Mandy fick följa med på den lilla bilturen, det älskade hon, och visst är hon värd att få ha en stund för sig själv i bilen som hon älskar. Men då vi var hemma rusade hon glatt viftande in till sina valpar och såg till att de hade det bra.

I veckan som var fick vi in de härliga röntgenresultaten också. Alla 3 welsharna samt de 4 goldisarna är numera friröntgade! Den 4:e welshen är inte avläst ännu, men den ser jättefin ut, höftledsplåten alltså, så  den blir med största sannolikt fri den med. Jag är oerhört glad för det fina resultatet vi har på våra uppfödning i fråga om sundheten, det är ju ändå så att alla önskar sig en frisk valp i första hand och även om vi har en mängd andra mål på vår uppfödning har det här med sundheten en mycket hög prioritet vilket uppenbart gett jättefina resultat under årens lopp.

Häromdagen gick Tomas viltspår med Joline för första gången. Hon gick som hon aldrig gjort något annat och bar hem klöven så stolt. 25:e juni får hon starta, för hon fyller  9 månader den 24:e juni så vi anmäler så snart vi bara får en möjlighet till ett anlagsprov. Hon har ju att brås på, både mor o far är ju SVCH.Igår ringde Helena Ädel och berättade att Mandys dotter som fyllde 1 år 2:a april blivit godkänd på viltspårsprovet då hon debuterade i anlagsklassen. Så skojigt! Domaren hade visst sagt att han tyckte Nelli var så duktig och att anlagsspåret egentligen varit för enkelt för henne, hon är alltså redan klar för start i öppen klass. Man blir så jätteglad när det går bra för ens valpköpare, Nelli är dessutom vår halvfodervärdshund så hon ställs ju ut en hel del oxå. Bl.a. skall hon åka med Tomas till Gotland i början på maj. då SSRK har en dubbelutställning.

På söndag skall vi ut och äta på en Thailändsk restaurang inne i stan som Sofie säger har så häftig inredning,  jag har namnsdag så vi tog det som en orsak att äta där. Jo, klart man kan äta på restaurang utan att ha en anledning, men vi valde söndagen av den orsaken istället för att gå ut på lördagskvällen.
 
I tisdags blev det lite  sorg tyvärr. Min ridlärare talade om att ridskolan vi rider på skall säljas. Denna ridskola är ju så unik, för mig som djurvän har det varit fantastiskt att ha ridit på en ridskola där hästarna går oftast bara en enda timme på lektion om dagen, högst 2 timmar. De står i stora rymliga boxar med massa fin halm, de är ute i stora hagar varje dag. Och  så är vi högst 7 elever i varje ridgrupp. Vi har hopplektioner 4 gånger på rad, dressyr 6 gånger och så hoppning 4 gånger igen. I Jennifers grupp är det 4 av varje under hela terminen.Andra ridskolor hoppar bara enstaka gånger per termin  : (  Det finns ingen annan ridskola som har det så bra vad jag vet. Och två underbara ridlärare. Både Jennifer och jag rider där och älskar de trevliga hästarna , stämningen i stallet, och alla fördelar jag just nämnt. Suck....det var en dålig nyhet.
I onsdags kväll var jag på spinningen igen,man känner verkligen att det behövs och hur trött man än är och hur trögt det än kan vara att komma iväg så är det  verkligen värt det, efteråt .

Man vill ju lita på att skolpersonalen har bra koll på vad barnen gör i skolan och fritids då de har hand om våra barn, men det finns uppenbart brister i alla fall i Jennifers skola och jag vart riktigt riktigt arg när jag fick veta att Jennifer blivit visad till sidor på datan hon inte borde tittat på en porrsida alltså så illa visade det sig vara. I skolan har de ju datorer uppe på ett loft,där barnen har ett antal datorer. En flicka i åk 2 (!) hade sagt till Jennifer och en kille i hennes klass att gå in och titta på något som heter gamla tanter. Sedan hade Jennifer memorerat detta och skickat mail till en klasskompis som inte hade varit med på loftet  och det mailet skickades då hemifrån oss. Plötsligt på tisdagskvällen ringer Emmas mamma och säger ungefär...vet du att Jennifer skickar porr till min dotter? Jag bad henne returnera mailet och fick då se  porrbilderna redan på indexsidan, kanske 50 talet bilder, närbilder....Då Jennifer kom hem från friidrotten frågade jag så klart och då berättade hon att det var en tjej i 2:an som visat dem denna sida. 9-10 år gamla är alltså de här barnen. Det finns inget försvar för en skola tycker jag att inte ha bättre koll på sina datorer, eller att inte spärra dem. Då kan ju våra barn titta på både porr och våld utan att de vuxna vet om det eftersom datorerna finns på ett loft och där finns ju ingen personal !
Jag är alltså  ingen moraltant, men detta var inte vad jag vill att Jennifer skall sitta och titta på när hon är nyss fyllda 10. Så visst är jag arg på skolan som inte har någon som helst koll uppenbart på vad barnen har för sig vid datorerna.  Först nu då jag ringde Jennifers fröken och berättade så har de satt en i pesonalen bland datorerna, men jag undrar hur lång tid det tar innan de inte har resurser till det längre.....och då är det uppenbart fritt fram igen ! Jennifer skämdes och det är ju så med barn, de är ju nyfikna och då när den här yngre tjejen sade de skulle gå in på denna sida gjorde de det utan att veta vad de skulle få se !

Nu i veckan som kommer så vet vi att welshvalparna skall börja öppna ögonen, ser fram emot det för på något vis får man ju mera  kontakt med dem då de kan titta tillbaka på oss. Och så får vi hoppas att vi snart finner ett par trevliga familjer till så att alla våra valpar garanterat har nya hem då de är flyttklara i slutet av maj.

Idag skall vi klippa klorna för första gången på valparna, vi klipper dem en gång i veckan, något som sedan görs hela livet för at behålla fina korta klor.
Jag skall träna lydnad med Stella i helgen, rensa garaget, ta fram vårkläder och stoppa undan det mesta av vinterkläderna, utgår från att varma dunjackor inte behövs förrän nästa vinter? För ovanlighetens skull är vi bägge lediga hela helgen utan att ha bokat in annat än att försöka göra de här vårstädningarna/sorteringarna. Härligt  och väldigt,väldigt ovanligt för vår familj att ha en hel helg så här = )

Vi har nu döpt valparna och fortsätter på temat walesiska orter. Hanarna kommer att heta: Yellows Guest In Llandelio, Yellows Guest In Rhayader, Yellows Guest In Bridgeend  och tikarna Yellows Guest In Llanberis, Yellows Guest In Rossett , Yellows Guest In Garden City.


RSS 2.0