Nu har vi kopplat valparna ....

…….skämt å sido, men nu har vi satt på dem ett alldeles eget litet halsband. De har fått varsin färg så att vi kan skilja dem åt när vi snart slutar att nagellacksmarkera dem. Det luktar ju lite väl starkt av nagellack men när de är riktigt små åker halsbanden bara av, så då får vi använda oss av nagellacken ändå, precis i början. Men nu är de stora nog att bli ”kopplade”. De är så söta med sina små olikfärgade halsband, fanns faktiskt i 12 olika färger !En valphög med nya fina halsband

Stellas lilla väger mer än de andra 9 fast hon är en vecka yngre än de andra, en riktig liten padda ser hon ut som med fettveck i nacken! Ja vad månde det bliva av henne?PaddanAlla tuttar för sig själv - inte undra på att hon är rund, vår lilla padda!..och här är Kittys 9

Den lilla har inte öppnat ögonen riktigt ännu, men snart så. Kitty äter ungefär 2,5 liter torrfoder/dag nu. Men hon har många munnar att mätta så det går åt mycket energi. Hon är lite fläskig just nu, men det behövs  nog, för när vi senare skall sina henne då valparna är ungefär 5 veckor gamla, då brukar de blir så magra tikarna, så med lite xtra lager just nu kanke hon trots allt inte blir så mager?

Bägge mammorna sköter sina valpar perfekt. Alla valparna äter och sover och allt är så lugnt och harmoniskt i valplådorna. När man stoppar ned huvudet till Kittys valpar så vaknar de alla på en gång och de tror att det är mamma som kommer. De känner ju värmen och man märker att de tänker MAT MAT…. Roligt fenomen för de har ju sovit precis men vaknar för att de känner värmen. Nu är det ju liksom vi som väcker dem, men om några veckor blir det nog mest tvärtom…hm… får njuta lite nu av att ta sovmorgon, om några veckor kommer nog valparna se till att vi INTE får sovmorgon = ) ett tag framöver !

En liten rosa tjejSer lite gosigt att sova på syrran


I onsdags kväll var jag med Sofie på ett spinningpass och imorgon söndag skall jag gå på något som kallas pulsspinning. Kanonbra tycker jag, skall se om jag kan få med mig Helena/Nellies matte på detta?

Sofie åker till Romme imorgon för att åka skidor med ett stort gäng kompisar. Men de tar buss för vi ville inte de skulle ta onödiga risker med egen bil. Jag är rädd om mina tjejer! Det är ju klass 2 varning och snön har yrt ordentligt hela dagen idag.

Idag hade vi bestämt oss för att ge oss ut på en skidtur. Sagt och gjort, vi hade packat matsäcken, hundarna hade fått sina fina vintertäcken på sig och så gav vi oss iväg ut på Mälaren. Men….vädret var inte riktigt på sitt bästa humör, det blev kallt och blåsigt och om vi säger som så…..längdskidor är nog inte rikgtigt min grej och ännu mindre Sofies….hade det inte varit plant hade vi trillat omvartannat, lite som Bambi på hal is mest hela tiden….Hundarna var nog de enda som gillade det.

Vi kom fram till en rastplats och försökte ordna en liten välbehövlig brasa. Men det fungerade inte heller…så sorry, hade vi en trevlig skidutflykt?? NOT !!!!  Men en sak var bra, och det var mina nya pjäxor o skidor, de kändes i alla fall perfekt och Sofies egenhändigt gjorda varma grönsakssoppa passade utmärkt i det kalla vädret. Men oj vilka kalla händer man fick och inte lite irriterade över brasan som inte ville börja brinna, den hade annars varit ett välkommet inslag i det kalla .blåsiga vädret!


 

Verkligen ett vindskydd!En liten brasa hade ju varit skönt, men ....

Senare på eftermiddagen var vi till Ica och fick en stor låda äpplen som de kasserat för att de var små fläckar eller dyl. på dem. Vi bär det till ett ställe i skogen precis ovanför där vi bor,  där vi lägger ut dem till alla stackars rådjur som har svårt nu. Förra kartongen hade de nästan ätt upp såg vi, så det kändes bra att kunna servera dem ännu en låda äpplen. Kanske kan även harar ta del av det, men det gör ju absolut inget. Jag hjälper gärna alla vilda djuren, har gett massa fågelmat hemma också frön, talgbollar etc.

 

Som en liten rolig grej att se fram emot,,, vi har prel.bokat en resa till Sicilien i sommar. De 2 första veckorna i augusti har vi tänkt åka. Vi var ju på Sardinien i somras som vi trivdes jättebra på, och eftersom jag älskar det mesta som har med Italien att göra så blir det att prova på Sicilien i år istället, Men Sofie följer inte med, hon skall ju resa till Kina med 6-7 kompisar så resten av sommaren vill hon gärna jobba istället. I vart fall kan hon inte boka nu, utan blir det, så kanske hon kan ta en vecka sista minuten till Sicilien ifall hon väljer att inte jobba hela tiden. Hon har ju lite funderingar också på att kanske göra sin praktik i Peru i 6 månader nu till hösten och då känns det osäkert att boka in sig på en resa med oss i augusti.

 

I april skall hon till Åre och ta steg 2 utbildningen till skidlärare i Slaos regi. Hon lärde sig själv enormt mycket då hon gick steg 1 för ett år sedan och flera av de som gick då har redan börjat arbeta som skidlärare.

 

Typiskt nog så började två tikar som hade tingat på Dali till parning att löpa nu, ungefär samtidigt dessutom. Och vi som skall till Sälen. Men vi har löst det på bästa vis ändå, Dali får helt enkelt flytta till Ulla på kennel Tultgården då vi är i Sälen. Har så klart frågat Jeanette på kennel Giddygold som är Dalis ägare om det är okej, vilket det var. Ulla/Tultgårdens har ju Smart därhemma som vi fött upp, en dotter till Dali, och nu skall hon själv para med Dali. Och då kan Lena och Ingemar från kennel wood and water åka dit istället. Jag är helt säker på att Dali inte hade velat följa med oss till Sälen i utbyte mot 2 dambesök.

Det hade kunnat bli en tredje tik också, men jag är inte säker på att de parar nu och om inte annat har jag rekommenderat dem en annan hane från en annan kennel.

Dali skall para ytterligare två tikar vad vi vet, och då hoppas vi att vi hinner hem igen Hittills har han producerat bra bra höft och armbågsleder efter sig  och riktigt trevliga valpar lika okomplicerade som han själv är.

 

Imorgon skall Jennifer tävla friidrott i Sätra, hoppas det blir vettigt väder så att vi inte får problem att ta oss dit. Vi skall också påbörja packningen mot Sälen.

Har varit riktigt bekväm av mig denna gången och beställt slutstädning. Så skönt att bara liksom lämna  och inte behöva tänka på  annat än att åka hemåt på morgonen. Annars har man alltid  så bråttom med att hinna packa in i bilen, städa etc och vara resklar senast 11 då lägenheten måste vara tömd eftersom nya hyresgäster skall in efter oss. Den är nästan alltid uthyrd vår lägenhet. Vi har nog haft den i snart 5 år nu och med tanke på att den nästan alltid är bebodd under vintersäsongen så tycker jag den håller sig väldigt fin och fräsch. Vi renoverade den ju när vi köpte den, nya möbler, nya golv, nytt kökskakel etc. men det ser fortfarande fint ut.

 

3 av de som tingat valpar från oss har nu fått köpa varsin valp från kennel Pennygirls istället. De hade alla varit hos oss och tyckt så mycket om Dali, och eftersom våra valpar inte räckte till och Ingrid hade några som inte var tingade så löste det sig genom att Ingrid ändå skulle hit till Stockholm.

 

Vi har förresten haft besök av kennelkonsulenten och en elev till henne. Det skall alla kennlar ha. De går igenom avtalen vi skrivit med våra valpköpare och kontrollerar så det ser korrekt ut. De tittar även på hundarna, att de verkar välskötta och hur de har det och ställer lite olika frågor. Vi blev godkända, men ärligt så hade jag inte trott någonting annat. Våra hundar har det nog väldigt bra helt enkelt vilket inte alltid är en självklarhet för Sveriges alla hundar, tyvärr ! 

På torsdag tjuvstartar vi lite på sportlovet och åker till Sälen. Så vi kommer inte uppdatera med nya valpbilder förrän en bit i vecka 10 när vi kommit tillbaka och har hunnit "landa". Då får vi oxå börja planera för valpbesök, vi tror vi vet att vi har några som bara längtar......


2 kullar samtidigt = )

Kittys nyfödda valpar.


Ja nu äntligen börjar allt lugna ned sig och vi börjar känna att vi kan njuta av våra valpar.

Vi fick ju en liten tjej i Kittys valpkull som inte riktigt hängde med. Vi stödmatade henne och tog oss  an henne väldigt mycket då vi ändå tyckte att hon var en liten kämpe. Och även om man kanske kan tycka at vi är vana vid det mesta som uppfödare så blir vi oerhört engagerade i alla de små och vill att de skall få en chans. Men till slut insåg vi, det går bara inte. Hon gick inte upp i vikt och kullsyskonen blev mer än dubbelt så tunga som hon. Hon sög inte alls mot slutet utan fick matas med pipett, så det var kanske något fel på henne. Vi har en helt fantastiskt gullig veterinär som jag skickade ett mail till på söndagsmorgonen och frågade om hon kunde hjälpa till att avliva. En timme senare ringde hon och sade jag kunde komma om jag ville, eller så skulle hennes man (vet.assisent) åka och handla och kunde komma förbi och hämta valpen om jag hellre ville det. De bor bara 3-4 minuters bilväg från oss. Så Mats kom med en värmepåse och en varm filt och tog med sig den lilla. Sedan mailade hon att valpen somnat lugnt o stilla i hennes mans händer. Jobbigt, men ändå det enda rätta när det gått så lång tid. Men vilken service, och ändå på en söndag!


Stellas enda valp Yellows Orchide-One

 

I torsdags valpade så till slut även Stella. Visserligen trodde vi inte hon hade så många valpar, kanske 3-4 gissade vi på. Hm…. Det blev en enda valp! Hon är nästan lika stor som Kittys som är en vecka äldre precis.
Jisses Stella tycker det är långtråkigt, hon har ju inte så mycket att göra så hon sprang ned och hämtade en vante som hon lade i valplådan som ett ”syskon”. Vi planerar att flytta in de 3 grabbarna till Stella så småningom så att tikvalpen får lite syskon att busa med i valplådan och flyttar vi in de 3 grabbarna finns ingen risk för att vi blandar ihop valparna heller.

Lite komiskt, vi hade världens planer för hur vi skulle organisera så att Stella skulle få plats med ”alla sina valpar” i bilen upp till Sälen dit vi åker över sportlovet. Vi hade funderingar om vi skulle ta två bilar eller om jag skulle ta bussen för att ha bättre plats. Det blir verkligen inga problem nu med bara  en enda valp!

 

Tikarna är jätteduktiga mammor och det är så tyst och lugnt i valplådorna vilket betyder att valparna är mätta och belåtna.

I veckan som var gick även en annan av våra tidigare hundar bort. Hon hann fylla 11 år. Det var hunden Josie som vi har ägt i 4 år innan hon flyttade till fodervärd. Josie är mamma till hunden Saga som ägs av Anders Bagge och som synts en del i tv. Jag minns kullen som Josie föddes i särskilt väl, de var bara 3 veckor gamla då jag åkte in på bb och födde Jennifer. Det var vår favorithund Pärlans förstkull och Bobbys sista, han dog bara ett par månader efter av sviterna av erlichia, en fästingsjukdom. Josie är från Pärlans första kull och Kitty som har valparna nu är från Pärlans sista kull. Ja allt knyts liksom in i varandra i släktskapsleden. Så nu håller jag en av Kittys valpar till Ann-Louise och Tom, när de landat får de känna efter om de vill ha en Kittyvalp. De har ju dessutom ägt Kittys syster Godis, som tyvärr dog i cancer i unga år. Tänk, hundar får samma sjukdomar som oss människor,

Tyvärr räcker ju inte våra valpar till alla som hade bokat in en valp. Men vem kunde tro att Stella bara skulle få en enda valp? Vi har så smått påbörjat med att erbjuda valpar till dem vi har som det räcker åt. Skulle någon tacka nej går vi vidare i listan. Men vi har talat med Ingrid som har några osålda Dalivalpar som e kanonfina och trevliga i temperamentet. De som varit här har ju träffat Dali och många blev förtjusta i hans godmodiga sätt. Då finns möjlighet att kunna få köpa en av dessa valpar istället som visserligen e flyttklara redan nu, men de kommer kunna flygas ned till Stockholm i och med att Ingrid skall hit inom ett par veckor. Bilder finns på hennes hemsida, länkat från vår under nyheter. Dock har hon en trasig mail så man får ringa. Men därifrån kan man i alla fall garanterat få sin valp, Hos oss är det ju lite mer osäkert nu i och med att det inte blev två kullar känns det som, snarare en stor. Jag tror även Stella hade velat ha mer än en valp!

Kittys valpar 1 vecka gamla och märkta med nagellack.I helgen har vi varit på utställning, i lördags åkte jag med Helene Wolgast och Helena Ädel , bägge valpköpare som numera även är goda vänner som vi umgås med en del. Vi hade jättetrevligt i Motala. Nelli som jag visade kom 4:a i unghundsklassen. Det var ruskigt kallt i ridhuset, men Helena hade kokat en termos kaffe och gjort i ordning mackor, Som min äldsta dotter Sofie alltid sagt , men med glimten i ögat ; ja Helena är en riktig picknick-mamma = ) Vi hade alla kanontrevligt med mycket skratt.

Idag, söndag har Dali och Olivia ställts ut. Dali kom 2:a i den öppna klassen och Olivia 6:a med ck.

I tisdags var jag på bio med arbetskamraterna på SKK. Vi såg filmen med Richard Gere. Detta var en riktig snyftfilm. De som tog initiativet till denna kväll var aktivitetsgruppen som de kallas. När vi anlände till biografen delade de ut varsin popcornpåse, en godispåse , 1 läsk, och…ett paket pappersnäsdukar !!!   Tror det kom väl till pass där i biomörkret. Men en väldigt vacker och fin film var det verkligen och Richard Gere är ju så himla snygg, och manlig!

 

I torsdags var liften trasig när vi kom ned till skidträningen. Otur för alla inblandade i Järfälla alpina som hade sin träningskväll. Så det blev ingen utförsåkning för Jennifer den kvällen.

 

Tiden går så fort, snart dags att börja planera in sommarens semestrar. Skall kika lite på hundutställningar, men även en resa till Italien i augusti lockar. Skall kika på lite orter, vi vart ju så förtjusta i ön Sardinien som vi var på en vecka nu i somras. Kanske vi kan kika på Sicilien denna gången? Men det finns förstås många italienska orter vi kan fundera över. En sak till som är skönt med just Italien är att slippa alla som bara försöker locka in oss i affärer o restauranger. I bl.a. Turkiet, blir lite för mycket sådant, så då är det skönare att åka till Italien, där är de inte alls så. Och dessutom älskar jag det italienska språket.

Idag fick Jennifer följa med bästisen Hanna o hennes familj och pimpla på isen. Det hade visst varit jätteskoj och Jennifer hade fiskat upp en abborre.

Idag har Kittys valpar börjat öppna ögonen så smått, de är bara så himla näpna när de fått ögon!

 

 


glädje,oro &sorg

Ja livet som hunduppfödare är inte alltid så enkelt då man blir så känslomässigt engagerad, eftersom det handlar om familjemedlemmar,om än 4-benta, i alla fall i vår kennel.

Kitty valpade i torsdags, allt gick bra och hon fick en fin kull. Men tyvärr är det en liten tjej som inte riktigt går upp i vikt som hon  borde. Vi ger henne lite xtra och försöker se till att hon får en bättre tutte, men vi är inte säkra på om hon klarar sig
Det är något som tar på krafterna för man oroar sig så klart. Hon är pigg men liten och ja, vi vet ju att det ibland händer att inte alla klarar sig. Och tyvärr är jag just nu rätt säker på att hon inte kommer göra det. Stella har gått över tiden, så det önskar vi ju att hon kommer igång snart. Men hittills har inte tempen gått ned vilket innebär ännu ett dygn utan att hon valpar. Även det blir man ju så klart lite orolig över. Så ett tips...bli inte hunduppfödare.....
men på något märkligt vis är det bara det positiva man kommer ihåg senare, inte oron som man har, den glömmer man senare. Och tur är väl det, för trots allt, det är fantastiskt att följa en valpkull så här, och man blir verkligen medveten om att det är levande varelser man håller på med och att det inte alltid går efter skolboken......

För övrigt har jag jagat runt på olika sportaffärer efter längdåkningsstavar, det enda som saknats för att jag och Sofie skulle bli fullutrustade. Men vem kunde ana att det nästan är omöjligt att hitta det? Både slut i affärerna och hos leverantörerna. Men idag  lyckades jag till slut få tag på ett par till mig & Sofie .Yippie !

Men så det tråkiga, sorgliga kapitlet. Vi har bägge noterat under den senaste tiden  att Sockan, vår bichon verkar kännas så smal och har ökat hennes mat. Men det har egentligen inte verkat hjälpa särskilt mycket. Häromdagen började vi prata om att hon på något vis verkar börja tackla av, har t o m börjat kissa inne ibland. Ok, hon blir ju 14 i mars så kanske hon börjat bli lite senil har vi tänkt.

Men så skulle Tomas trimma henne idag efter veckans bad. Då ser han...hon är gul på insidan av öronlapparna, gul under pälsen och ja vi fattar bägge vad det handlar om. Hon hade nämligen redan i höstas en tendens till dåligt levervärde. Hon har alltså en dålig lever. Så tyvärr älskade Sockan, imorgon måste jag ringa och be vår veterinär Sanna komma hit och låta dig få hjälp att komma till "sankte vov". Jag vill inte att du skall bli sämre, det räckte med att hon inte ville äta all sin middag, inte ens  gnaga på sitt grisöra idag. Det säger oss som kännt henne i snart 14 år att allt inte är okej.
Hon skall få sova i sängen inatt, mysigt för henne.

Nu börjar en ny vecka, ambitionen är att komma i säng före midnatt, undrar om jag nån gång kommer lyckas med det?


MÅNDAG:
Veterinär Sanna kom hem idag vid 10-tiden och lät Sockan få somna in i lugn och ro hemma i köket på en skön filt där hon kände sig så trygg. Känns som en oerhörd förmån att få hem Sanna istället för att behöva åka in till en klinik. Precis på samma vis som hon gjorde då Pärlan fick avsluta sina dagar för ett par år sedan. Så nu springer Sockan och leker med Pärlan på de evigt gröna ängarna .....

Skickat idag till kennel Petit ami i Norge som fött upp vår älskade Svch Petit Ami´s Kamelia "Sockan" född 7/3-1996-8/2-2010

Vill bara meddela att vi tyvärr har varit tvungna att avliva Sockan idag, nästan 14 år gammal. Hennes lever gjorde att hon magrade av, blev hängig , frusen och gul i huden. Hon har haft ett långt och aktivt liv och aldrig varit sjuk. Hon var ju den första och sannolikt fortfarande den enda i rasen som blev Svensk Viltspårchampion , haft huvudrollen i en barnfilm på tv,och vi har älskat denna lilla vovve från början till slut, hon har varit så himla personlig! En av hennes söner blev Such och ett av hennes  barnbarn var en av Danmarks vinstrikaste bichoner, från kennel Bichia.

Men allt har ett slut och för hennes del var det tyvärr just idag


Blir så glad varje dag.....

Vintern ser ut bli den bästa på flera, flera år. Jag bara älskar detta väder och blir glad varje dag  av att det äntligen blivit en vit lagom kall  vinter.

Jennifer provred i Vällingby ridhus i tisdags. Det var en riktigt trevlig häst hon fick, Joy och en bra ridlärare som heter Anette. Hon skall rida i samma grupp nästa tisdag, sedan skall vi bestämma om hon skall fortsätta där eller inte, men det lutar nog åt det.

I måndags fortsatte jag med Sofie på skivstångs- och konditionsträningen nere på friskis o svettis. Ett riktigt bra pass på hela 75 minuter. Och på fredagen provade vi på danspasset. Men jag tyckte nog det inte var lika bra som pulsspinningen o skivstångsträningen. Men det e ju skoj att prova för att lättare bestämma sig för vad man vill fortsätta med.

I torsdags kväll gick jag och Sofie en promenad på isen medan Jennifer tränade med Järfälla alpina. Backen var så fin och jag fick nästan noja på varför jag valt att lämna kvar skidorna i Sälen, hade tveklöst åkt lite själv annars.

 

I lördags tävlade Jennifer i friidrott, 60 m   och höjd. Satte personbästa i höjd vilket så klart var skoj. Själv jobbade jag med tröjutdelning och medaljutdelning till alla tävlande barn. Verkligen en positiv plats att stå på. Men det ingår att man arbetar 3 dagar på ett år för klubben, Hässelby sk istället för att behöva sälja lotter eller  dyl. Jag arbetade ju på Stockholm maraton i somras, även där med tröjutdelningen, (blir nog specialist på det snart : )  men det var ju kanondag att stå där då. Varmt, soligt och alla glada men iof trötta löpare som äntligen kom i mål ! Vilken enorm prestation att springa sådär långt i värmen som var då.

I lördags kväll var vi bortbjudna på middag hos min bror och svägerska, bäst att passa på för sedan när vi har valparna hemma blir det inte så att vi vill lämna dem för länge.

Har även denna vecka haft ett par valpintressenter hemma. Nu får vi bara hoppas att det räcker så att alla får det de helst vill ha i fråga om tik eller hane.

Kitty ser så tjock ut att jag aldrig haft någon tidigare vad vi kan påminna oss om  som varit tjockare! Tycker nästan lite synd om henne. Men jag har ändå tagit med henne ut på en del promenader i krokarna och hon hänger så glatt med. Mest roligt var det nu på kvällen då jag o Jennifer och hundarna var nere och släppte dem alla lösa i hundgården. Hon var så nöjd med att trava omkring i den fina snön och var nyfiken att kolla läget då de andra busade runt. På hemvägen tänkte jag hon kunde få gå lös. Vad gjorde hon? Jo hon fick syn på två harar och rusade i full galopp efter de här två hararna upp i en lång backe. Hur katten orkade hon det?? Hon kom givetvis tillbaka då jag ropade på henne, men hade väl aldrig kunnat tro att hon skulle orka göra detta just nu med sin jättestora mage. Vi har känt lite sparkar också, det e så spännande dagarna innan.

 

Jag, Jennifer & Sofie var nere vid Brunnsviken och gick på isen idag med de andra hundarna som inte skall ha valpar. Vi hade med oss matsäck och satt på en brygga och år vår lunch. Massa folk som både promenerade, åkte långfärrdsskridskor och längdskidor i det härliga vädret. Lite sol och 15 grader kallt o en massa snö, vad mer kan man begära?

Nu har vi gjort helt klart i valprummen, valplådorna står bäddade o klara, nagellacken,handdukar, vågen m.m. står redo. Hoppas nu bara att allting kommer att gå bra också ! Denna veckan får vi ta dagen som den kommer, vet ju aldrig när det blir dags för valpning. Kitty som vi trpr ligger närmast i tiden sover med oss i sovrummet redan nu.

 

 


RSS 2.0