framåt valp !

Idag hörde jag plötsligt att en valp illvrålade så jag rusade in i valprumemt och vad fick jag se....jo en av welshvalparna var på väg att klättra ut från valplådan! Har aldrig hänt tidigare att en så ung valp ens provat att klättra över, men den lyckades dessutom landa på andra sidan valplådan! Ja, man upphör aldrig att förvånas.

Welshvalparna väger nästan 1 kg nu och goldisarna 1½ kg.

Nu är goldenvalparna så mysiga, när man är hos dem och stoppar ned huvudet i valplådan "går" de fram till ansiktet och nosar och sniffar på oss, så kontaktsökande redan nu!

Sofie klippte klorna på dem idag alla valparna. Welsharna är som väntat helvilda och sitter inte still många sekunder, goldisarna är även de  som väntat mycket lugnare och sitter snällt i knäet medans de får sina klor klippta.   Vi klipper dem 1 gång i veckan så de blir vana vid det och som våra valpköpare enkelt kan fortsätta med hemma att klippa klorna 1 gång i veckan.

De skiljer ju bara en dag mellan kullarna men de är så olika till sina sätt redan nu vilket är intressant att följa så här. Om en vecka är det dax att göra första avmaskningen på dem och några dagar senare att börja få käka  välling.

Titta!

Nu börjar valparna öppna ögonen så smått. De har även kommit upp lite mer på benen och vandrar omkring på sitt eget lilla vis.
1 vecka gamla lite drygt.....

Allt är frid och fröjd i våra valplådor. Mammorna sköter sina valpar som efter skolboken. Goldenvalparna är som i det vuxna livet små matvrak allihopa och har ökat i vikt med rekordfart.  Och som man kan förvänta sig så är det mera liv och rörelse i welshlådan.
Egentligen skulle det varit 6 dagar mellan de här två kullarna, men den ena tiken gick över tiden och den andra valpade lite tidigare istället så nu skiljer det bara en enda dag emellan dem. Tror de kommer få  jätteskoj om några veckor då de kan gå tillsammans i valphagen.  
Nu har det kommit ett återbud så som det ser ut just nu söker vi efter en tävlingsintresserad goldentikköpare och en likadan welshhaneägare. Om goldentikarna blir lika fina som sin storasyster paddan så vore det ju kul om någon kom till någon med  ett visst utställningsintresse, men allra allra viktigast är att det handlar om aktiva ,bra hem där valparna verkligen blir en del av familjen.
Se så de mumsar i sig med mycket god aptit = )


Bästa huvudkudden måste ju vara ett varmt ,mjukt syskon?

 
Mamma Nelli kollar läget bara.

När valparna tycker det är varmt så sprider de sig, när de tycker det känns lite kyligare ligger de istället tätt intill varandra.


Vi har börjat klura på lite namn, goldisarna är en q-kull  och  welsharna blir i sedvanlig ordning olika ortsnamn i Wales varifrån rasen härstammar.

Talade av helt andra orsaker med veterinär Sanna idag  för hon kommer ju hem o besiktar dem dagarna innan de är 8 veckor gamla. 8/5 för goldisarna och 9/5 förwelsharna blir de flyttklara från oss,

goldisvalpar och welshspringervalpar

Dagarna går så fort och nu börjar det kännas som att vi kan sova ikapp lite av den gågna veckans totala sömnbrist. Det har ju blivit två nattkullar och på dagen har det varit fullt upp som vanligt i den här familjen. Ett "flickbesök" till Dali har vi ockå hunnit med.Man sover ju oxå lite mindre djupt eftersom man lyssnar så ingen börjar pipa /larma av de små.

Goldenvalparna, 1 kille och 4 tjejer växer enormt fort och är så söta som bara goldenvalpar kan vara, se bilden på sötnosarna nedan:

Så är det de livligare welshvalparna, man märker redan nu skillnad att det är mera fart i lådan och de är mycket ljudliga små valpar som protesterar så snart mamma inte finns på plats just då de vaknar. Nelli är en helcool mamma, verkar så trygg occh stabil i sin modersroll. Det liksom bara sitter i generna hur man tar hand om sina valpar, inga profylax eller mammakurser där inte minsann!
Welsharna har fina färger och de är ju alla tecknade i olika mönster. Trots det så känns det tryggast att ha nagellacksmärkningarna på ändå, kanske är det mest en vana. Men de kallas ju oxå lite därefter, omärkt tik/omärkt hane, röd nacke , röd rygg och röd svarns, ja det blir verkligen samma lika för alla våra valpar vi markerat genom årens lopp.

Alla goldenvalparna verkar tingade eller snarare så att  det verkar vara ett stort intresse så vi har nog intressenter på listan så att det räcker. Men man vet  ju aldrig en del intressenter kanske kommit på något annat, sånt händer ju ibland.
När det gäller welsharna så fattas det ev. en hanintressent bara.  Roligt är att en "gammal" valpköpare vill ha en till, känns alltid så kul när de kommer tillbaka och vill ha ett "syskon" till den de har eller ersättning flr någon gammal hund som gått bort.Fick en rapport om en som är 15½ år gammal och fortfarande mår prima, kanske för att hon ägs av en veterinär? Känsn i alla fall tryggt att veta att den inte går på övertid som man ibland ser när de kommer med gamla halta hundar som av "humana" skäl borde ha fått somna in för löänge sedan.
Jag anser att det är ingen tävling om hur gammal hunden får bli som en del nästan vill ha det till, det viktiga är att man inte låter hunden leva på övertid om den inte mår bra. Den skall ha et värdigt liv och inte behöva plågas in i det sista.

Nelli har valpat

Natten mellan 14e och 15e fick Nelli sina valpar. Hon hade väldigt lätt att valpa och instinkterna hur man tar han d om valpar de liksom bara fanns, hon hade full koll och visste previs hur man tar hand om sina nyfödda valpar. Vi har fått 3 av varje sort = ) Som det ser ut nu är alla utom en tingade. En gosse är det vi har till salu, men de är ju bara ett par dagar gamla så det är helt otroligt stort intresse. Även goldisarna e tingade. Mammorna mår prima och det gör alla valparna oxå. Stella har fått börja äta valpmat nu men Nelli får ris och fisk ett par dagar till innan hon oxå skall få "riktig" mat.

Stella har fått sina valpar

Stella har fått 1 hane och 4 tikar, natten mot söndagen. En fin kull där den minsta vägde 485 gr och den största 515 gr. Ganska stora med andra ord. Stella pysslar med dem och är så noga med att putsa dem att vi nog aldrig haft en hundmamma som varit så noggrann med sina småttingar. När hon fick sin förra kull som bara bestod av Paddan trodde jag hon lade ned så mycket energi bara för att det bara var en valp. Men hon pysslar minst lika mycket med de här och då är de ju  5 stycken denna gången. Blir de lika fina och trevliga som sin storasyster Paddan så kan man inte vara annat än nöjd. De äter och sover och har riktigt runda fina magar. Stella har väldigt mycket mat så hon får bara äta filmjölk och strösocker nu tills mjölkproduktionen och valparnas aptit kommit mera i fas. Vi vill inte riskera mjölkstockning i onödan.
Man kan sitta en timme och bara titta och lyssna.Det är så fantastiskt att få uppleva de fina valparna så här. Om 8 veckor är de flyttklara, helt otroligt att tänak just nu att de kommer växa upp så snabbt.
Väldigt många har hört av sig sedan vi lade in att vi väntade valpar, det känns bra för då vet vi att alla komemr komma till bra hem när de är 8 veckor gamla.
Ungefär en gång/ vecka kommer det komma in nya bilder på vår q-kull.  Och som sagt, det röda är nagellacksmärkningarna bara.

även Nelli börjar bli rund om magen

i morgon är det 9 veckor för Stellas del. Men än är hon lugn och äter sin mat med  mycket god aptit.  Nelli skall valpa om precis 1 vecka om hon  nu går exakta tiden ? Men sådant vet man ju aldrig, kan ju vara lite före eller lite efter. Men vi tempar varje dag, för när tempen sjunker o ligger strax under 37 då brukar de börja valpa inom ett dygn.
Spännande, och här kan man verkligen lägga till  : Inget är som väntans tider....

Stella är jättedräktig!!

Det råder väl ingen tvekan om att Stella är ska ha valpar och att Paddan skall får småsyskon. Även Nelli är rund om magen och det har känts sparkar.
Det råder väl ingen tvekan om att Stella ska ha valpar och att Paddan skall få småsyskon. Även Nelli är rund om magen och det har känts sparkar.

RSS 2.0